Reserveren
Alles over Spa water

Alles over spa water

Water is de bron van alle leven.
Maar waarom is het zo belangrijk? Welke verschillende soorten water kan je onderscheiden? En hoe maken de mineraalwaters van Spa het verschil?

Verschillende soorten water

Er zijn drie verschillende soorten water: natuurlijk mineraalwater, bronwater en kraantjeswater.

Kraantjeswater is het water dat uit de kraan loopt. Het komt van oppervlaktewater (zoals rivieren) en ondergronds water. Om het drinkbaar te maken, ondergaat kraantjeswater een aantal chemische en microbiologische behandelingen. Voor het water de leidingen in gaat, wordt vaak nog chloor toegevoegd zodat er tijdens het transport geen bacteriën en ziektekiemen in het water terechtkomen.

Bronwater is grondwater dat drinkbaar is aan de bron zonder behandeling. Het voldoet aan dezelfde normen als kraantjeswater. Bovendien heeft bronwater een variabele minerale samenstelling, omdat het afkomstig is van verschillende bronnen die soms ver van elkaar liggen.

Natuurlijk mineraalwater zoals dat van Spa, heeft altijd een constante mineralensamenstelling.

Het is afkomstig van een ondergrondse bron die van nature zuiver is. Het moet strikt beschermd worden tegen elk risico op vervuiling, moet een langdurig stabiele minerale samenstelling hebben en gebotteld worden aan de bron. Tot slot mag het niet chemisch of microbiologisch behandeld worden.

De 3 soorten mineraalwater van de Thermen van Spa

De Clémentine-bron

Het water van deze bron, rijk aan bicarbonaat en calcium en verwarmd tot 32º, bevoorraadt de centrale delen en zorgt voor rust, relaxatie, tonificatie, versoepeling en ontspanning in de jacuzzi’s, bubbelzitjes, masserende paddenstoelen of waterstralen…

De oorsprong

Een natuurlijk mineraalwater aan de noordrand van het massief van Spa in een vrij complexe geologische eenheid, genaamd het « Venster van Theux ».
In deze eenheid vinden we rotsen terug uit het Carboon en het Devoon (350 tot 400 miljoen jaar geleden) die gevormd zijn uit kalksteen, dolomiet, zandsteen en schist.

Toepassing
  • Vertering
  • Ontgifting van de lever
  • Balneotherapie
De eigenschappen

Het water is bicarbonaat- en calciumhoudend.

 

Samenstelling
Ca 70 mg/l SiO2 9 mg/l
Mg 12 mg/l Fe
Na 13 mg/l Mn 9 mg/l
K 10 mg/l Froge residu
180°C)
275 mg/l
Ci 10 mg/l CO2 g/l
C04 10 mg/l
NO3 5 mg/l pH 7,1-
HCO3 275 mg/l rH 25
De Reine-bron

Dit water is heel arm aan minerale zouten en wordt gebruikt om te drinken om op die manier de giffen uit uw lichaam te elimineren.

Oorsprong

En natuurlijk mineraalwater dat afkomstig is uit de spleten van het gedemineraliseerde Cambrische gesteente kwartsofyllade (500 miljoen jaar).
Dit soort natuurlijk mineraalwater is afkomstig uit een afzetting tussen een hoogte van 575 m van de postprimaire schiervlaktevorming en de basis van de sterk gedemineraliseerde zone op een hoogte van 400/440 m.

Toepassing
  • Een diuresekuur
  • Rehydratatie
  • Zoutarm dieet
Eigenschappen

Zeer licht gemineraliseerd

 

Samenstelling
4,5 mg/l SiO2 7 mg/l
Mg 1 mg/l Fe
Na 3 mg/l Mn 0,025 mg/l
K 0,5 mg/l Droge residu
180°C)
33 mg/l
Ci 5 mg/l CO2 g/l
S04 4 mg/l
NO3 1,9 mg/l pH 6
HCO3 15 mg/l rH 20
De Marie-Henriette-bron

Dit is het oudste water van Spa (400 jaar). Deze bron levert het water voor de thermale behandeling. Het is een natuurlijk ijzerhoudend water met koolzuurgas. Dankzij de eigenschappen wordt het gebruikt voor de baden met koolzuurgas, de turfbaden (reumapijn en -aandoeningen) en inhalaties (hier werkt de zwavel in het water in).

De Marie-Henriette-bron komt uit 3 winningen met dezelfde kwaliteit en dezelfde laag: Marie-Henriette, Wellington en Tonnelet. Eén enkele leiding brengt het naar de Thermen.

Wanneer u het gebouw van de thermen van SPA binnenkomt, ziet u bij de ingang van de baden een koperen badkuip die wordt gebruikt voor de baden met koolzuurgas.

Het pure water, met het metaal dat het zijn roestkleur geeft, wordt gebruikt voor baden met koolzuurgas in de befaamde koperen badkuipen (het metaal is nodig voor de chemische reactie van het water), die nog een erfenis zijn van de oude thermen.
Als u in de badkuip vol met water stapt, dan wordt het lichaam meteen bedekt met duizenden belletjes.

Als u ze verdrijft…, dan komen ze gewoon terug, weliswaar een beetje kleiner. Marie-Henriette is lichtjes bruisend aan het oppervlak, waardoor u een miniem gevoel van tintelingen en warme stromen, met golven, binnen in het lichaam ervaart.

Oorsprong

Een heel oud natuurlijk mineraalwater, dat zich loodrecht op een kloof bevindt waardoor diep water naar boven kan worden gehaald dankzij de emulsie van opgelost gas.
Dit gas wordt hoofdzakelijk gevormd door de ontbinding van mariene carbonaten die zich op grote diepte bevinden.

De toepassing
  • Baden met koolzuurgas
  • Spa-douchemassages
  • Grote douches
De eigenschappen

Van nature koolzuur-, bicarbonaat-, ijzer- en mangaanhoudend

Samenstelling
Ca 11 mg/l SiO2 8 mg/l
Mg 6,5 mg/l Fe 15
Na 7 mg/l Mn 0,75 mg/l
K 1 mg/l Droge residu
(180°C)
80 mg/l
Ci 5 mg/l CO2 g/l max 3,8 mg/l
S04 8,5 mg/l
NO3 < 0,2 mg/l pH (ontgast water) 6,5
HCO3 70 mg/l rH (ontgast water) 16