Het begin van het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met goede voornemens. Misschien geniet u zelfs van enkele vrije dagen om helemaal tot rust te komen en na te denken hoe u het nieuwe jaar met hernieuwde energie kunt inzetten?

Eet evenwichtig:

Welzijn begint bij een heerlijke maaltijd, maar heeft u onlangs nog eens stilgestaan bij uw lichaam? Voelt u zich licht, zwaar of dynamisch? Hoe u zich voelt, hangt vaak af van hoe evenwichtig uw maaltijden zijn. Eet u wel voldoende fruit en groenten?

Het is altijd makkelijk om te zeggen dat men minder vettig moet eten, minder zout, minder suiker om onder andere overgewicht te vermijden.

Makkelijker gezegd dan gedaan … Maar waarom probeert u uw eetgewoonten niet te veranderen of de tijd te nemen om die te veranderen?

Probeer eens nieuwe gerechten uit, nieuwe ingrediënten, nieuwe smaken, nieuwe geuren, andere texturen …

Drinken, drinken …:

Het is algemeen geweten dat water goed is voor ons lichaam.

Misschien is het dus tijd om uzelf af te vragen of u wel genoeg water drinkt? Uitdroging vormt één van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid overdag. Water is een belangrijk energiebron!

Eén glas water neemt het hongergevoel ‘s nachts bij bijna 100 % van de mensen op dieet weg.

8 tot 10 glazen water per dag zouden rug- en gewrichtspijn aanzienlijk verlichten bij 80 % van de personen die last hebben van dergelijke kwalen.

Water is de vuilniswagen van het lichaam!

Als u water drinkt, helpt u de cellen in uw lichaam om de voedingsstoffen in eten beter op te nemen en de afvalstoffen die uw metabolisme aanmaakt, af te voeren. Voldoende water drinken staat dus centraal bij een evenwichtig voedingspatroon. Water en voedingsstoffen zijn de twee belangrijkste energiebronnen van onze cellen.

Doe aan sport:

U moet bewegen! Ga op zoek naar een activiteit die u aanspreekt en die bij u past, zodat u die makkelijk en op regelmatige basis kunt uitoefenen. Bewegen staat niet synoniem met zichzelf pijn doen, maar juist met plezier maken.

In contact staan met de natuur, de frisse lucht inademen, even alle dagelijkse stress vergeten; er zijn heel wat motiverende redenen om te gaan sporten.

Ook de voordelen voor het lichaam zijn niet te ontkennen: minder risico op hart- en vaatziekten, vertraagd verouderingsproces, hogere levensverwachting, betere zuurstofopname door uw lichaamsweefsels (voor een mooiere teint), verbranding van calorieën, sterkere spieren …

Begin met een programma dat aangepast is aan wat u aankan en stel het geleidelijk aan bij naarmate uw conditie verbetert.

Haal diep adem:

Het wordt steeds moeilijker om even tijd te nemen voor zichzelf. Bent u gestrest, angstig, zenuwachtig, uitgeput, vermoeid, ongeduldig?

Een kleine test: doe even uw ogen toe in een rustige ruimte. Denk een minuut lang enkel aan uw ademhaling. Adem diep in en uit. Hoe voelt u zich?

Er bestaan verschillende manieren om een diepe ademhaling in uw leven te integreren. Yoga, meditatie en relaxatie zijn bijvoorbeeld drie doeltreffende manieren om een diepe ademhaling te oefenen. U kunt ook gewoon genieten van een ontspannend moment in uw eigen huis, zelfs in uw bed. U hoeft hier alleen maar een gaatje in uw agenda voor te reserveren, alsof het een belangrijke vergadering was.

Het ritme en de intensiteit van uw ademhaling hebben een rechtstreekse invloed op uw gemoedstoestand en de gezondheid van uw lichaam. Door adem te halen, kan ons lichaam namelijk zuurstof opnemen. Geen ademhaling, geen energie, geen leven!

Slaap goed:

Slapen is heel belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid.

Met een goed uitgerust brein kunnen we ons beter concentreren, beter problemen oplossen en beslissingen nemen, beter onthouden …

Al deze aangescherpte vermogens hebben een rechtstreekse invloed op het stressniveau: we kunnen makkelijker de nodige afstand nemen en ons energiepeil en ons goede humeur gaan erop vooruit.

Voor een kwaliteitsvolle nachtrust, past u het best uw planning aan.

Eet niet te laat en kies voor een evenwichtige voeding om makkelijker in slaap te vallen. Vermijd ook zoveel mogelijk alcohol voor het slapengaan.

Zorg voor uw eigen lichaam:

Gun uzelf enkele vrije momenten waarin u zich helemaal op uzelf kunt focussen. Meditatie, mindfulnessoefeningen, yoga …

Luister naar uw lichaam en geest, laat al uw zintuigen werken …

Gun uzelf een moment om helemaal tot rust te komen en laat u verwennen. Lichaamsbehandelingen en massages om alle spanning los te laten, een gelaatsverzorging om uw huid te verwennen en haar jeugdigheid te behouden – gezondheid, laat u verzorgen in de handen van experts …

Lach:

Van ‘s ochtends tot ‘s avonds: lach! Lachen kost niets en is aanstekelijk. U kan er enkel uw vrienden en familie vrolijk mee maken. Omring uzelf met grappige mensen die het leven door een roze bril zien.

Ga door het leven met een goed humeur en al uw problemen lijken plots een pak minder groot.

Kijk regelmatig naar komedies en deel positieve verhalen.